Friday, 27 January 2012

Panduan menjadi menantu yang baik...

Bismillah


Pagi jumaat yang barakah ni nak jugak la share ngn kawan2 berkenaan dengan hubungan dengan mertua.. Inilah satu masalah yang akan dihadapi oleh pasangan yang baru berumahtangga... Biasanya kita susah nak sesuaikan diri dengan keluarga baru, namun bagi sesetengah orang keluarga barulah yang memberi sinar kebahagiaan pada mereka... Macammana pun kita mesti banyak berdoa supaya semua perkara yang kita lalui dalam kehidupan ini dipermudahkan Allah s.w.t.

Panduan Menjadi Menantu Yang Baik



1. Anggaplah ibu mentua seperti ibu sendiri. Dengan ini kita tidak akan kecil hati apabila dimarah atau ditegur. Tatkala ditegur atau dimarahi, kita kene fikir bahawa semua itu hanya sebab mereka sayangkan kita dan demi kebaikan rumahtangga kita.

2. Sebagai menantu, kita haruslah mengalah. Memang benar, mentua bukan sentiasa betul tetapi kita ambillah masa untuk memahaminya. Janganlah terus membangkang apabila tidak bersetuju dengan mentua. Bertolak ansur itu merupakan sifat yang penting dalam kehidupan.

3. Elakkan konflik dengan mentua kerana akhirnya akan melibatkan suami. Teruklah apabila suami terpaksa memilih untuk berpihak sama ada ibu sendiri atau isteri. Hal ini berlaku kerana, di sebelah ibu dan sebelah lagi adalah isteri. Kedua-duanya sangat penting bagi suami seperti ‘ditelan mati emak, diluahkan mati bapak’.

4. Hiburkanlah hati mereka dengan memberi hadiah. Hadiah yang diberi tidak perlu terlalu mahal, walaupun hanya lauk pauk yang telah dimasak. Apabila berkunjung ke rumah mentua, bawalah buah tangan sebagai tanda kita mengingati mereka.

5. Jangan laporkan perkara yang tidak baik tentang suami kepada ibu mentua. Selalunya, tiada ibu yang tidak kenal akan anaknya sendiri. Kadang-kala, mentua sendiri akan datang pada kita dan memberitahu perangai anaknya sendiri. Jadi, hal-hal rumah tangga seelok-eloknya perlulah disembunyikan, melainkan sampai di satu tahap yang sangat teruk, bolehlah meminta nasihat daripada mentua.

6. Hantarkan gelombang positif. Sebagai menantu, kita perlulah bersangka baik dan sayang pada mentua. Hal ini berlaku kerana mereka juga seperti ibu bapa kita sendiri dan janganlah berburuk sangka pada mentua.

7. Berbaik-baiklah dengan semua ipar duai. Janganlah menikam belakang atau memburuk-burukkan ipar duai, dan jangan sekali-kali campur tangan masalah rumah tangga adik-beradik kita dengan menjadi batu api dan sebagainya.

8. Setiap hari, jangan lupa untuk mendoakan mentua dengan bersungguh-sungguh. Doakan kesejahteraan, kesihatan, kesenangannya, ringankan bebanannya dan lain-lain.Berilah khidmat seperti memasak, dan beri pertolongan kepada mentua dengan perkara-perkara yang kita mampu lakukan. Buatlah dengan seikhlas
hati.

9. Jadilah menantu yang soleh atau solehah. Beriman, boleh diharapkan, pandai menjaga rumah tangga, pandai mengambil hati, penuh kasih sayang, dan sebagainya. Ingatlah bahawa: “Reda Allah pada seseorang anak adalah bergantung kepada reda daripada ibu bapa 
anak tersebut”.



Hubungan saya dengan mertua alhamdulillah baik2 saja... mak mertua saya adalah seorang ibu yang hebat kerana berjaya membesarkan anak2 nya mnjadi og yang bjaya dan berguna... To mak.. thanks sbb banyak bg tnjuk ajar.. semoga Allah sntiasa merahmatimu...aminnn..

Thursday, 26 January 2012

Kegemaran saya

Bismillah.....


Makan2 dan jalan2 aktiviti kegemaran aku tapi dulu la... skrg tidak lagi kerana aku dh x larat... jalan ckit cari kerusi, jalan ckit nak kene duduk.. penat ckit mengamok... kalo panas... lagi la.... nak marah ajer... aduh... apa punyer perangai la aku ni... jom tgok fav food aku time pgnant ni..




domino's pizza

bihun tomyam

coffee

tutti frutti

dan  



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-




ops... my hubby pon masuk kategori makanan fav gak ke??? hehehehhe.. die adalah KEGEMARAN bukan MAKANAN KEGEMARAN... hehehheheh (*_*)


Wednesday, 25 January 2012

I need my blackmores!!

Bismillah


Sungguh banyak tragedi yang berlaku sepanjang cuti tahun baru cina ni.. mana taknya... last week hari khamis sampai sabtu husben aku demam x baik2.. xnk makan... asyik muntah2.. aku ni sampai dah nangis2 kat umah tu.. huhuhuh.. dugaan... dah la dengan bawak perut mcm ni.. xpela.. sakit tu kan penghapus dosa... so.. bila husben dh dok terlentang je cam tu aku pon patah le kaki.. nak g jalan x bole... nak g beli barang x bole... sume x bole... tp alhamdulillah dapat balik kl kejap... cuma aku dh kehabisan vitamin blackmores kesayangan aku.. wargh!!! i need to give my baby a good nutrition everyday ok.. bekalan blackmores aku sudah abis.... perlu ke farmasi dengan segera... sekian... huhuh






bagi aku.. blackmores pregnancy formula ni dah lengkap la kalo nak dijadikan vitamin or suplement semasa mengandung... kalo tgok ingredient pon dh lengkap utk baby.. contohnya ada natural fish oil, DHA, Folic Acid dll... aku selesa amik blackmores ni sebab aku x lalu nak minum susu.. dan ia juga sesuai utk ibu yang sedang menyusu badan... aku nervous la.. lg sebulan je nak menetas ni... sangat seram... Moga Allah permudahkan segalanya....

Thursday, 19 January 2012

Tollyjoy

Bismillah..

Saya suke jenama tollyjoy... beli banyak2 utk my baby...


Wednesday, 18 January 2012

Saat indah..

Bismillah...

"Dari apakah Allah menciptakannya? Dari setetes mani, Allah menciptakannya lalu menentukannya. Kemudian Dia memudahkan jalannya," (Surah Abasa 80, ayat 18-20)








Indahnya menjadi seorang ibu...wlupun masih di alam rahim.. namun aku berkongsi suka dan duka bersamanya... apa yang ibu makan itulah makanan kamu nak.. kamu mengetahui setiap emosi ibu.. ibu juga dapat merasa jika kamu geram, suka, lapar dan marah kat dalam tu.. xpe la sayangku.. biarkan ibu sakit di luar ini jika itu boleh membuatkan kamu selesa di dalam.... (*_*)

Tuesday, 17 January 2012

My dream bedroom

Bismillah

Hari ni sangat letih.... Dah almost 3 weeks x pegi site so hari ni pegi rasa x larat je badan aku... dah beso sgt ni.. jalan pon mcm peguin.. hahahha.. bila dh letih.. pastu ngantuk teringat la katil kat umah... besnya kalo bole bawak kat opis pas2 letak kat sebelah meja aku kan... senang... nak baring bila2 pon bole...hehhehe.. ingat ape.. keje sendiri bole la buat camtu.. huhuhu.. skg ni kondisi aku dh macam awal2 pgnant dulu.. dah malas ngn asyik nak tidur je... Bayangkan lah kalo kt umah tu bilik tidur macam istana.. mesti x bangun2 tido... aku pon berangan la nak ada bilik tidur yg lawo2 macam ni




amboi... test.. x bole blah... huhuhh.. sebenarnya x sukar nak dapat bilik tidur camni... just kita pandai decore je.. tak perlu la nak beli perabot yang mahal2... yang penting kemas dan teratur.... aku punyer bedroom?? rahsia... uwekk.. bukan rahsia... x decore lagi.. biase2 je... ok la... cukup2 la berangan tu.. (*_*)

Monday, 16 January 2012

Si dia dan MINNIE MOUSE.

Bismillah...


Seronok berhibur bersama si kecil.. siapa la yg x suke budak2 kan.. sbb mereka ni anugerah Tuhan yang sangat comel... wlupon penat melayan kerenah namun bila xd tu sunyi jer...mcm tu la aku... tiap2 minggu mesti nk jmpe anak buah husben yg comel2 ni... lagi2 si kecil ni.. kalo dok berdua die diam je main ngn minnie mouse yg husben aku beli kt bandung... comel sangat... 




to Nur Fatini Nasuha..
Ucu ana banyak amik gmbr kamu.. insyaAllah... nanti ada masa ucu cuci sume gambar tu ek.. nanti mama dh beli laptop ucu transfer kan.. (*_*)

Friday, 13 January 2012

Wajah kesayangan hamba

Bismillah


Hari ketiga tanpa die... tp still col2... itu penting... tapi husben bile col die akan tanya " buat apa?", "baby sihat? ada gerak2 x?" erm... die sgt syg anak die dlm perut ni.. hehehheheh... biasalah.. naluri kebapaan dh muncul... aduh... boring btol 3 hari ni.. sbb aku xd kawan nak berborak2.. maklumla.. aku ni kan pot pet pot pet.. kene la tggu wajah kesayangan hamba ni pulang dulu...



amboi yop.. sakan bebeno kamu dengan baju jkr tu yer... hihihih.. abg.. i miss our home at gelang patah ok.. rasa cm ari ni nak balik kejap la tgari.. tp sy xlarat la nak drive... tggu kepulangan kamu la malam ni... weee... x sabar nak ole2 dr vietnam ni... (*_*)


Thursday, 12 January 2012

Nak pegi tapi dengan siapa??

Bismillah


Alhamdulillah.. malam tadi tido lena.... sangat selesa... cuaca pon sejuk... semalam borak2 ngn mak metua aku.. rupe2 nya ada lagi barang baby yang x cukup iaitu barut baby.. yg aku beli tu utk baby dalam hari jer.. xpela.. nanti beli lagi.. x pon pinjam og jer... hehheheh.. rasa macam nak berjalan dan bershopping la.. tp dengan siapa.. en suami jauh nun di sana... nak pegi sndiri?? aku bukan bujang lagi.. nk kene mintak permission.. sblum mintak baik pikir duli sbb confirm en suami ckp " tak payah la nak pegi jalan sorg2... dengan perut dh mcm tu.." huhuhuh.. sabo je la kan... aku nk beli brg lagi.. kena la tunggu en suami pulang dulu.. baru boleh....



kedai barangan bayi terbesar kt bukit indah, jb

nak beli t-shirt ngn kasut kt cni...

dan nak pegi cuci mata di jusco..

tapi  



-



-



-



-



-



-



-



-



-



-


saya rindu die.... wa!! 

p/s : bila rndu kt suami teringat dialog mak zikir dalam ceriter tentang dhia tu... " rindu og bercinta dengan og dah kawin ni lain" so... mmg btol la.. sbb bila kawin kasih dan sayang tu bukan mcm bercinta lagi sbb segalanya dikongsi bersama... aku doakan suami aku selamat di sana dan pulang cepat yer....


Wednesday, 11 January 2012

Wordless Wednesday....#2

Bismillah




Today.. he's fly to            




i feel 




Im gonna miss him..... 
Semoga Allah melindungimu di sana... amin...

Tuesday, 10 January 2012

Almost 32 weeks... haruslah ada nama

Bismillah...


hari ni mcm biasa.. ke klinik lagi... itulah aktiviti aku skg.. aku dan klinik x bole dipisahkan lagi... td jumpe doktor... kalo ikut kalendar.. aku baru 31 minggu tapi kalo ikut besar baby aku dah nak masuk 34 minggu.. wah.. sangat dekat dah due tu.. setakat ni aku dh 3 kali scan baby...


1st scan 25/11/11 :  
EDD : 16.2.2012 
SEX : BOY
EFW : 980g


2nd scan 05/1/2012 : 
EDD : 23.2.2012 
SEX : 'TAK NAMPAK' (doc x brani nak jamin boy ke gurl sbb peha baby ibu yg comel ni tertutup rapat)
EFW : 1990g                    


dan scan yg terbaru


3rd scan 10/1/2012 
EDD : 22.2.2012 
SEX : BOY
EFW : 2416g     


Setiap kali scan tarikh deliver adalah berbeza kan.. namun khalifah kecilku ini membesar dengan baik...ALHAMDULILLAH... syukran Ya Allah... seronoknya tngok anak membesar dalam perut.. inilah nikmat Allah yang tak terkata indahnya... sekarang ni kene standby nama dah ni... kalo boy nak letak nama apa.. kalo gurl?? eh.. bukan scan tu dah nampak boy ke.. InsyaAllah.. Hanya kuasa Tuhan sahaja boleh menentukan segalanya.. lelaki atau perempuan ia adalah anugerah terindah buat aku...Antara nama- nama pilihan aku ialah:


LELAKI 
1.  Mohd Irfan Asyraf    - bijaksana, bersyukur dan mulia
2. Mohd Aqil Fikri        - berakal, bijaksana, dan berfikir
3. Mohd Iffat Hamdani  - Sopan, sederhana dan terpuji  

PEREMPUAN
1. Nur Ain Zulaikha     - Cahaya mata cantik
2. Nur Aisya Humaira  - Cahaya kebahagiaan berpipi merah
3. Nur Aimi Saffiya     - Cahaya keberkatan


oklah 3 dulu.. tp aku sgt suka nama irfan.. hari2 panggil baby dalam perut ni irfan.. hehehehe... ibu x sabar nak bsama kamu sayang... moga kelahiran kamu ini menyerikan lagi keluarga ini.. mjadi permata hati keluarga... menjadi anak yang soleh dan solehah.. amin...
                                            



Monday, 9 January 2012

Sunday at Chamek

Bismillah...


Boringnyer dok umah hari ahad ari2.. pikir2 nak g mane ek... erm.. mane2 je la asalkan jgn dok umah aje.. sbb??? dh bosan ni... sakit badan la.. baring lama pon x bole.. duduk lama pon x bole.. berdiri lagi x bole... apa yg ko bole nyer ana oiiii!! sume x bole... huhuhu...pas2.. cuaca plak cm gerimis... kdg2 rasa sejuk je dibuai angin petang... ewah.. x payah berkias sgt macam novel la konon... jom enjoy tmpat feveret husband aku time hjung minggu






chamek kopitiam kat @mart tampoi, jb

memang syokk pekena kopi time hujan2 cmni.. hehehe

our feveret menu... white coffee n roti bun

dan selepas makan mcm ni la jadinyer... heh heh heh..


Sebenarnya chamek kopitiam ni baru lagi bukak so biasa2 je food die.. bg aku Kluang Station is the best tp nak buat cmne.. ni je choice yg ada bile nk cr roti bakar kan.. biarlah Kluang Station tu berlalu dengan krisisnyer ... kadang2 terpikir bile la aku nak buat kopi susu dan roti bakar yg sedap kt husbend aku kan.. x payah tiap2 minggu nak pg sini.. heh heh heh.. kene blaja yer puan anna.. besok ada baby x bole da asyik nak kuar je.... hehehheheheh

Friday, 6 January 2012

Terima kasih abg....

Bismillah....


4 januari pukul 7.00 ptg
kepala aku berdenyut2 macam nak pecah... lepas makan aku rilex jap, baring jap.. still sakit kepala lagi.. dh la ku 3 days bturut2 kene check BP.... aish.. kenapa ni.. dh lewat jam 11.00 malam aku trus g emergancy ward kt HSA, jb... dh xtahan sgt ni.. check ngn doktor tgok2 bp naik lagi.. keputusan doktor ialah :

"akak admit ward yea... darah naik ni..."


aku pon apa lagi.. muka nak nangis la... mana leh tdo xd husben kt sebelah.. huhuhuh.. last2 doktor tu refer kt boss die cakap aku xpyh admit ward.. bg mc je.. yeay!! aku suke tp die warning.. dpt mc kene la rehat.. ok.. aku mndengar kata2 nya.... tp aku mmg seram sgt bila sampai hospital ni.. rasa cm menggigil lutut sbb xtau mcm mane nak hadapi hari deliver tu nanti.,.. Ya Allah.. mudahkan lah urusanku...


di sinilah pjuangan ku bakal bermula... Another 6 weeks lgi..


adakah aku sudah bsedia utk ini??????

papepun... suami aku adalah og yang paling tabah buat masa ni.. malam2 nak layan aku yg sakit atas katil.. kadang2 ada kontraksi berlaku.. tggu kt depan wad smpi ttdo...lepastu.. skg aku dh x larat nak drive g keje... pg2 bsengkang mata utk anta aku g keje.... belikan makanan utk aku.. yer btol itu sume tanggungjawab die tp aku rasa cm terlalu menyusahkan... sian die... tp aku mmg x ada sesiapa selain die... semoga Tuhan memberi suamiku kekuatan, kesihatan, ketabahan utk hadapi sume ini bersama.... Allah xkan menguji hambaNya melainkan mereka mampu menerima ujian itu... Terima kasih Allah... Terima kasih abg..... 

i dedicated this quote just for my beloved husband.. Mohd Fadzli Othman

Senyummu adalah bahagiaku..Ceriamu adalah dambaku..Gelisahmu adalah kebimbanganku..Air matamu adalah kesedihanku..Kau pelipur lara dukaku..Kau pengiring suka citaku..Bersama kita dalam hari-hari keberkahan..Ikatan ini berawal dari hati atas nama cinta..Jalinan ini bermula dari rasa atas nama sayang..Pertautan ini berasal dari angan atas nama rindu..Sungguh ini adalah cinta, sayang, dan rindu..Cinta, sayang, dan rindu atas nama pengabdian kepada Rabbul Izzati..Malam ini bintang bersinar cinta, bulan tersenyum sayang, angin mendesir rindu..Wahai bintang, bulan dan angin..Sampaikanlah salam cinta, sayang, dan rinduku kepadanya..“Sungguh Aku Sangat mencintaimu karena Allah”

Wednesday, 4 January 2012

Darah Oh Darah.. Kenapa engkau tinggi??

Bismillah


"Dan sesungguhnya Kami benar-benar akan menguji kamu agar Kami mengetahui orang-orang yang berjihad dan bersabar di antara kamu, dan agar Kami menyatakan (baik buruknya) hal ihwalmu." (Surah Muhammad Ayat 31)

Entry kali ni btol2 horror la... mana taknya.. ia btol2 menguji kesabaran aku... btol la cakap orang nak dapat anak bukan senang.. Aku bersyukur sangat sbb lepas nikah je Allah terus kurniakan aku zuriat dalam perut ni...alhamdulillah kan.. tapi ia x semudah itu.. mesti akan didatangi ujian dan dugaan daripadaNya... stat dari awal pgnant aku dh ada alah, mual2, malas nak g keje, pening2.. that's normal... time pertengahan pgnant pulak itu adalah saat paling bahagia dalam hidup aku sbb sumenyer perfect... aku sgt enjoy life bersama khalifah kecil dalam rahimku ini.. tp bile dh hjung2 ni mcm penyakit yg datang... sakit belakang, sukar tidur, sesak nafas, penat tu sume mmg akan dihadapi... tapi kencing manis???? alhamdulillah x ada.. tapi tetibe ada penyakit yang x penah wujud pon dalam sejarah keluarga aku iaitu


TEKANAN DARAH TINGGI (Blood Pressure) ..... (*~*)

Semalam 3/1/2012 aku pegi check la BP aku.. check punyer check bacaan nyer 143/90.. ops.. quit higher.. sepatutnya normal 120/80.. then aku rest 15 minit bacaannyer dapat la 135/85.. ok la turun ckit tapi misi tetap suh aku check BP 3 hari bturut2 tu yang malas nk g klinik tu.. nak menunggu lagi.. aish... issh ishk... huhuhu.. so hari ni aku pg check lagi kul 8 pagi.. cer teka cer teka bape bacaannyer....


140/90

oh no... still naik... risau dh ni.. relax jap... lepas relax trun .. 130/90.. misi pon dah bising suh aku jmpe doktor.. aku xnk la pg jmpe doktor sbb aku malas nak tggu.. nanti lagi la darah aku naik.. huhuh.. xpela.. bsok penentuannya kalo tggi lagi kene jmpe doktor.. kenapa yee?? nak kate aku stress ke pening ke xd plak... oh.. mungkin letih kot (ayat nak sedapkan hati.. hahahha). Bila balik opis aku pon call my sis kat hospital teluk intan die pon cakap "that's normal 140 tapi tinggi jugak.. make sure lepas ni before amik BP rest dulu kat klinik dalam 15 minute baru check.. die xd effect ape pon cume takot mommy dapat sawan je dan bole effect kt baby dlm perut... so kene jage la.. jangan sampai ur bacaan BP  150, 160 or higher than that nanti kene operation" oh no.... huhuhuh....aku pon dah nak masuk 32 weeks.. x lama dh ni... 4 minggu lagi dh bole bersalin.. Ya Allah.. permudahkan lah urusanku..Moga semuanya selamat...Amin... mari kt share info tentang darah tinggi ni.. ia pengajaran buat aku juger....dipetik daripada web doktor hamidarshat..




DARAH TINGGI
Sungguhpun kebanyakan wanita hamil hanya mengalami masalah yang ringan dan dianggap biasa sahaja, sebilangan kecil yang kurang bernasib baik mengalami masalah serius yang boleh mengancam nyawa ibu dan anak yang dikandungnya.
Masalah yang meragut banyak nyawa ibu ialah kencing manis, darah tinggi dan kurang darah. Ibu yang hamil memang kerap mengalami masalah penyakit darah tinggi. Penyakit ini mempunyai bahaya tersendiri iaitu jika tidak terkawal boleh mengakibatkan maut kepada ibu hamil, apabila ibu diserang sawan beranak (eclamptic fit). Mengikut kajian pada tahun 1984, penyakit sawan beranak adalah punca kedua terbesar kematian ibu. Punca utama kematian ialah tumpah darah ketika bersalin.

Kenapa Penyakit Darah Tinggi Berlaku

Ramai wanita tidak menyangka mereka boleh menghidap penyakit darah tinggi ketika hamil. Ini kerana mereka berkeadaan sihat dan tidak menghidap sebarang penyakit sebelum hamil. Tekanan darah tinggi adalah salah satu tanda penyakit yang digelar praeklampsia. Penyakit ini kerap dialami oleh wanita hamil dan sehingga kini doktor masih belum dapat mencari punca penyakit ini walaupun banyak kajian dan penyelidikan dilakukan.
Walaupun demikian doktor mengetahui yang penyakit ini lebih kerap dialami oleh ibu hamil sulung daripada ibu yang pernah hamil sebelumnya. Wanita hamil yang meningkat umurnya melebihi 35 tahun juga kerap mengalaminya. Begitu juga dengan wanita kembar atau sedang menghidap penyakit lain semasa hamil seperti penyakit buah pinggang atau kencing manis.

Mengesan Darah Tinggi

Penting bagi setiap wanita yang ingin hamil mendapatkan pemeriksaan badan bagi menentukan mereka sihat. Antara pemeriksaan yang saya maksudkan ialah pemeriksaan tekanan darah, ujian darah untuk mengukur paras hemoglobin, ujian air kencing untuk mengesan penyakit buah pinggang dan kencing manis serta penyakit lain seperti penyakit jantung. Saya anggap pemeriksaan dan ujian sebelum seseorang wanita itu hamil adalah penting untuk menentukan kesihatan dan kesejahteraan ibu dan bayi yang akan dilahirkan.
Begitu juga apabila wanita itu mengetahui dia hamil, patutlah mendapatkan pemeriksaan di klinik ibu mengandung dengan secepat mungkin untuk tujuan yang sama. Jika terdapat sesuatu penyakit, bolehlah diberi rawatan dan jagaan yang sewajarnya sejak dari peringkat awal lagi. Pemeriksaan setiap bulan khususnya di peringkat akhir kehamilan sangat penting untuk mengesan penyakit darah tinggi.

Mengatasi Masalah Darah Tinggi

Jika seseorang wanita didapati menghidap penyakit darah tinggi, perkara pertama yang dilakukan oleh doktor dan kakitangan perubatan ialah menentukan punca penyakit ini.
Beberapa ujian dan penyiastan perlu dilakukan untuk mengetahui punca tekanan darah tinggi. Sebahagian besar daripada kes ini adalah disebabkan praeklampsia yang tidak diketahui puncanya.
Wanita yang menghidap penyakit darah tinggi ketika hamil munkin perlu dimasukkan ke hospital untuk mengawasi penyakitnya. Seperti yang saya katakan tadi, jika keadaan ini tidak terkawal ia boleh mengancam nyawa ibu dan bayi. Kemungkinan bayi akan mati dalam kandungan. Bayi ini  juga biasanya lahir dengan timbang berat yang ringan dan kadangkala lahir sebelum cukup bulan. Kedua-dua masalah ini boleh mengancam nyawa dan kesejahteraan bayi di masa hadapan.
Sebenarnya tidak ada ubat yang khusus bagi penyakit praeklampsia melainkan dengan memberi rehat yang cukup. Doktor selalunya mencadangkan ibu berehat di hospital kerana dia mungkin diganggu oleh ahli keluarganya jika berehat di rumah. Ini mungkin menyebabkan fikirannya tidak tenteram dan tidak boleh memulihkan keadaannya. Semasa di hospital pengawasan boleh dilakukan pada ibu dan bayi untuk menentukan keadaannya tidak berbahaya.
Kadangkala para doktor  perlu memberi ubat untuk menenangkan fikiran dan memudahkan dia tidur kerana kedua-duanya sangat penting dalam memulihkan penyakit tersebut. Jika tekanan darah tingginya melambung naik dan tidak dapat dikawal dengan cara rehat atau cara lain, para doktor akan memberi ubat khusus untuk menurunkan tekanan darah.


Perlu ditegaskan ubat untuk merawat penyakit praeklampsia tidak boleh memulihkan atau merawat penyakit praeklampsia kerana seperti yang saya nyatakan kita belum mengetahui punca sebenarya. Rawatan dengan ubat hanyalah untuk mengurangkan tanda-tanda seperti tekanan darah tetapi tidak memberi kesan rawatan yang mutlak terhadap penyakit tersebut.

Cara Kelahiran Bayi

Ibu-ibu yang mengalami masalah darah tinggi kadangkala perlu melahirkan kandungan lebih awal daripada biasa. Seringkali kelahiran perlu dipaksakan secara induction of labour lebih awal iaitu satu atau dua minggu sebelum tarik kelahiran sebenar. Dalam keadaan cemas apabila penyakit ini menjadi sangat teruk seperti yang ditunjukkan oleh tekanan darah tinggi ataupun kencing manis yang mengandungi terlalu banyak albumin, atau ada tanda-tanda hendak timbul sawan, maka kelahiran dengan serta merta perlu dilakukan. Kadangkala dalam keadaan begini, doktor perlu melakukan kelahiran secara pembedahan sesarean untuk menyelamatkan bayi dan ibu kerana dikhuatiri sawan beranak mungkin berlaku.
Malangnya, doktor seringkali hanya boleh menyelamatkan nyawa ibu tetapi tidak begitu bernasib baik dalam usaha menyelamatkan nyawa bayi. Dalam keadaan yang cemas biasanya bayi itu terlalu kecil dan tidak cukup bulan dan dengan itu peluangnya untuk hidup adalah tipis.

Pencegahan

Penting bagi ibu yang mengandung sulung atau mereka yang melebihi umur 35 tahun ketika hamil atau mengalami kerumitan ketika hamil, mendapatkan pemeriksaan di peringkat awal kehamilan. Wanita juga patut mengawal tubuh badan mereka. Jangan biarkan badan terlalu gemuk kerana ini juga satu faktor yang boleh mencetuskan masalah darah tinggi ketika hamil. Ketika hamil penting baginya mengawal makanan yang mengandungi banyak kanji dan gula.


Mengikut pengalaman saya, ramai wanita mengandung makan berlebihan kerana selera mereka meningkat ketika hamil. Ini menyebabkan mereka mengalami masalah darah tinggi. Penyakit jangkitan kuman di saluran perkencingan juga perlu mendapat perhatian di peringkat awal kerana jika tidak dikawal ia boleh merosakkan buah pinggang dan seterusnya menyebabkan penyakit darah tinggi. Ada kepercayaan jika pengambilan garam dalam makanan dapat dikurangkan, ia boleh menjauhkan penyakit darah tinggi. Sebenarnya tidak ada bukti khusus dan mutlak bagi kepercayaan tersebut. Saya tidak menghadkan pengambilan garam kepada penghidap darah tinggi ketika mereka hamil. (sumber hamidarshat.com)

Tuesday, 3 January 2012

Selamat Maju Jaya BOSS!! We gonna miss u.

Bismillah...


Tanggal 30 Disember 2011, berakhirlah khidmat jurutera Bahagian Pembangunan KKLW Johor iaitu Cik Norazlin Puad... Beliau juga selaku second boss aku. Dh hampir 4 tahun beliau berkhidmat di sini.. so far aku selesa dan heppy duduk dibawah pemerintahannya sbb Cik Lin ni baik, boleh bertolak ansur dan lemah lembut. Tapi cm sedih ckit sbb baru nak rapat dah kene pindah kan.. nak buat cmne.. dalam sektor kerajaan ni adatlah golongan p&p memang selalu ditukar kan setiap 3 atau 4 tahun.So kitorg pon adakan ckit farewell la utk perpisahan ini sambil2 tu buat majlis harijadi kakitangan bpp johor skali.. Jom enjoy picca.



yang diraikan Cik Norazlin

bersama dengan Pengarah kami... (apsal la dinding kt belakang tu buruk beno.. heee)

Our farewell kek... Yummy yummy

Upacara potong memotong (eh.. perantin baru pon ada la.. heee)

cenderahati kenang kenangan dari staff

Inilah keluarga besar kami yang bakal Cik Lin rindui.

Setiap yang bertemu pasti akan berpisah.. we wish u all the best kat tempat baru... Semoga segala peristiwa indah menjadi kenangan... Doa kami pasti menyusul mendoakan kejayaan boss...Keep in touch dan jangan lupa bbm yerk kalo free.... (*_*)

Monday, 2 January 2012

Good Weather Love Sunset

Bismillah...

01.01.2012.. pembukaan tirai 2012 yang cukup indah.. wlupun badan ni dh terasa sangat lesu, cepat letih dan x bermaya.. Alhamdulillah waktu petang dapat pergi bersantai2 di danga bay.. dulu masa bcinta n tunang selalu pegi.. bila dh kawin rasanyer baru bape kali pegi... heheheh.. seronok dapat berjalan sbb kalo aku x bjalan aktiviti aku kt umah hanya tido dan tido... so.. mari kita lihat keindahan alam ciptaan Allah... 






and watch this.. apabila matahari mula menyepikan dirinya





-



-



-



-



-



-



-



-



-

besar punyer!!!!


Semalam sakan berjalan malam td aku dh sakit perut plak.. tu la pasni jalan ingat ckit perut yg memboyot tu ye pn anna...hehehehhehe