Monday, 30 April 2012

Everybody Loves Youuuu...

Bismillah


Alhamdulillah selamat tiba di ampang, rumah ibundaku.. pada hari jumaat lepas 27 april 2012... bestnyer balik kl... kali ni balik ada bawak baby... sume og menanti kepulangan kami... sangat seronok... yang paling best irfan la... balik je ada je og nak pegang die,,, cium die.. jaga die.. susu kan die... tdo ngn die.. hahahahha.. kami laki bini pon apa lagi.. rilex je la.. bole tdo sepuas hati.. apa???? puas ke? dh ada anak mana bole tdo mati oiii.. hehhehehe...nenek aku dari perak pon dtg bersama mak2 sedara aku untuk tgok cicit pertama die ni.. yang paling xnk berenggang ngn irfan ni maklang ngn cik ude die la... mana maklang ngn cik ude niii????


maklang

cik uda


maklang n cik uda...


pak usu n maklang


dan x lupeeeee


PAPA.. I LOVE U.... HEEEEE


Ok.. Aktiviti sempena cuti di KL adalah shopping.. ayooo.. bolehkah bawa bayi ini ke mall... dh la xbwk stroller.. aiyak.. xpe.. i need an assistant.. kenela bawak cik uda irfan g shopping skali utk dokong irfan.. heheheh... ibu ngn papa leh dating ek... :))))

Wednesday, 25 April 2012

Khasiat Madu Untuk Bayi Dan Semua

Bismillah


Ok entry kali ni nak share tentang kebaikan madu lebah.. Aku dh lepas delivered ni perlukan tenaga.. nak jaga anak lagi nak buat keje rumah lagi.. Later nak masuk keje plak.. so... mestilah perlukan kesihatan yg baik...mcm tu jgak dgn my hubby n my baby... dorg jgak perlukan kesihatan yg baik... so mari kita share khasiat madu lebah ni utk sume... 

BAGI BAYI YANG BARU LAHIR    


a) Meneruskan pemberian madu asli pada bayi yang baru lahir dapat                                                              mengeluarkan secara positif lendir yang mungkin terminum semasa                                                                                       bayi itu dilahirkan yang merupakan punca lelah jika tidak habis dikeluarkan.                                                                 b)  Membersihkan perut bayi dari najis gagak yang menyelaputi dinding                                                                  perut. Proses penghadaman dapat berjalan dengan sempurna menghindar dari sakit perut.                                             c)  Bayi membesar dengan sempurna dan sihat.                                                                                                           d)  Mengelak dari kembung perut bayi.                                                                                                                                     

BAGI IBU SELEPAS MELAHIRKAN ANAK


a) Amalkan madu bersama jamu dan telur untuk membina darah serta
mempercepatkan proses penyembuhan luka dalam perul atau rahim.
b) Membantu proses penghadaman dan lawas buang air.


BAYI/KANAK-KANAK


a) Membantu pertumbuhan janin dan bayi dari segi fizikal dan mental.
b) Menyembuh dengan segera cirit-birit.
c) Mengelak daripada cacing perosak dalam perut.
d) Mengeluarkan lendir dalam badan bayi dan menguatkan minda kanak-kanak.



UNTUK SEMUA


a) Mengelak dari kegemukan yang tidak terkawal: 
b) Memudahkan proses penghadapan dan lawas buang air.
c) Memulihkan penyakit berpanjangan.
d) Menguatkan jantung, buah pinggang dan badan.
e) Menyembuhkan penyakit dalam perut.
f) Mempercepatkan luka atau kesan pembedahan sembuh.
g) Memulihkan batuk dan lelah.
h) Menghindarkan badan letih dan lesu.
i) Kurangkan kesakitan bila datang haid.
j) Baik untuk perempuan bersalin.
k) Membantu/menerangkan pemandangan.


Madu lebah juga adalah salah satu makanan kegemaran Rasulullah SAW.. Marilah kita sama2 mengikut sunnah baginda...

P/S ; Aku teringin nak jadikan madu ni supplement harian tapi susah sangat nak cari madu lebah yang asli sk rg ni.... :(

Tuesday, 24 April 2012

Awesome April

Bismillah...

Seronoknyer bulan april ni.. bukan cerita bunga april yang tasha shila berlakon tu yerk.. ni bulan april yang best bagi aku utk tahun ni setelah melalui bulan mac yang penuh getir iaitu berperang mengeluarkan anak atau pon memberanak... hahaha.. apa la merepek merapu ni...Ok.. berbalik pada topik... Alhamdulillah.. ini adalah rezeki anak aku irfan montel.. Papa die dapat APC... ala "anugerah khidmat cemerlang"tu... cemerlang ke papa irfan ni... "cemerlang sangattt..." hehehehe....

Dah dapat APC tu kene la rajin keje yer abg... itulah nasihat aku padahal aku pon x rajin bekerja sangat.. Alhamdulillah.. aku sangat gembira....habuan nyer pon sangat best... Then ada bende yang best lagi... Gaji naik.. ye ye gaji naik... bile tgok payslip dah kluar.. bling bling mata... konon nak shopping tapi xpelah.. nak buat servis kete.. nak beli barang irfan lagi... heheheh.. barang anak adalah keutamaan sekarang... papepun aku bersyukur dengan pemberian Allah.. Alhamdulillah.. sambil tu nak mengimbau kenangan konvo bersama suami tercinta kat polimas.. konvo yang berlangsung bulan april jugek... masa tu teman tapi mesra je.. skrg dh jadi suami tercinta dah.. dah ada anak pon... 


Kenangan konvokesyen April 2009..
3 tahun lepas..

Guys n babe yang aku rindui...

LOL.. muke masing2 sangat nerd.. dan aku montel.. en suami kurus...

To en suami : mengimbau kenangan bersamamu sangat indah... dari sorg jadi berdua.... dalam aku dan kamu adanya Muhammad Irfan Asyraf... Anugerah Yang Maha Esa.. Alhamdulillah..

Monday, 23 April 2012

Kecewa Tak Dapat Full BF....

Bismillah


Ok.. hari ni dah hari ke 54 aku bsalin... maknanya anak aku pon dh nak masuk 2 bulan.. Alhamdulillah semuanya baik2 aje.. biasanya bayi sekecil ini mesti minum susu badan kan... itulah soalan yg kawan2 aku sering tanyer.. "ana.. ko bf baby x?" dan jawapan aku " dalam hari je, skg x dh" maksudnyer... aku dah stop breastfeed...??? oh no... kesian bayi ini xdpt nutrisi yang terbaik.. dan aku sgt sedih sedangkan air susu ada.. bukan xnak bagi.. lepas aku bsalin... aku masuk kuar wad utk treatment luka caesar... so bayi ini telah diajar oleh aku minum susu formula guna botol susu...so biasalah baby bila dh dapat puting botol ngn susu yang lemak manis.. dah xnk susu ibu die.. sampai skg... x bole nak salahkan die.. die hanya baby... dan aku kesian tgok die kelaparan.. so.. kena redha walaupun sedikit kecewa... konon amik cuti 3 bulan nak full bf.. tp x tercapai cita cita.. dan kawan2 pon cakap.. "ala.. biasalah anak pertama.. bf sekejap pon xpe,,, nanti anak kedua full bf yerk"... erk.. anak kedua???? nantilah.. beranak sakit wooo... heheheheheheh.. lain taun kufikirkan....so bila dah x bf ni kenela bagi susu mahal... tapi susu formula mahal camne pon xleh tanding susu ibu yg terbaik khasiatnyer... so i choose


Anmum Infacare Step 1 with Gangliosides, DR10, SA, DHA & EFA milk 
susu ni telah dicadangkan oleh klinik.. dan alhamdulillah my baby x alah... die suke... so teruskan aje bagi walaupon sakit mata baca "SUSU IBU ADALAH MAKANAN TERBAIK BAGI BAYI" yesss i know...


Dan botol ni la punca my baby xnk bf... dah kau salahkan botol plak ana... heehhehe.. botol ni memang bagus la.... BPA free.... dan ia serbaguna....



Sunday, 22 April 2012

Papa, ibu, irfan dan coffee???

Bismillah...


Petang ahad yang sangat ceria... aku, hubby n kiddy pegi minum kt oldtown... oh.. minum kopi adalah aktiviti wajib tiap2 minggu sebelum aku bersalin... now,,, kembali ke hobi lama dan kini bersama ahli keluarga yang baru... irfan sangat sweet... kami bertiga pegi minum2 dengan senang hati di oldtown white coffee bukit indah.. seronok.. lama x lepak kat cafe2 mcm ni... tapi aku little bit kelam kabut sbb bawak baby kan... so nampak la aku ni mak2 yang busy ngn anak.. bawak beg baby lagi.. kelakar tapi sangat seronok... first experience bawak irfan g minum ni.. so.. he is good boy.. x buat perangai... cume mulut tu nak nyonyot jer... so.. kene bawak puting... dan die nampak letih bile balik rumah... dodoi n popok terus tdo.. oh... my son.. i luv u... husband hanya tersenyum.. seronok kan jadi papa??? tgah mkn kene buat susu,, hehehe...utk mr husband... awk mmg suami yg baik...Jom enjoy picca

Ibu dan irfan

Papa

Ibu dan irfan lagi???

Menu... Pic makanan yg dipesan xsempat amik sbb sebok nyusu irfan.. Well... Ko dh anak ana... jgn over expose... heeeeee

Saturday, 21 April 2012

Video hujung minggu

Bismillah

x reti dok diam ini budak....
video


Budak yang suke termenung dan sengeh sorg2... :)
video

Thursday, 19 April 2012

Ketawa Aje!!

Bismillah


Indahnya menjadi seorang ibu.... gelak tawamu membuatkan hati yang gusar menjadi bahagia.... gelak tawamu membuatkan rasa letih menjadi segar...gelak tawamu juga membuat rasa sakit menjadi sihat... x tergambar perasaan.. setelah hampir 2 bulan hidup bersamamu...  hidupku amat sempurna.. 


Irfan dah pandai gelak... dah kenal orang... si comel ku ini sangat manja... nak og dekat ngn die je.. nak ada kat sebelah die.. kalo x merengek... xpe.. ibu ada lagi sbulan setengah bsama kamu,,, hai.. lepas ni pegi keje termenung je la rindu kat kamu...kenapa aku rindu sangat ngn anak aku ni... sebab


Muhammad Irfan Asyraf yang suke ketawa dan senyum... sayangggg die...
tapi kadang2 die......



-



-



-



-



-



-



-



-



-

agak blurrrr di depan kamera....
hihihihi......

Thursday, 12 April 2012

Rutin harian menjadi ibu

Bismillah...


Selesai sudah tempoh berpantang 44 hari.. Alhamdulillah semuanya makin ok.. kesihatan aku and baby pon btambah ok.. seronoknyer.. dah balik rumah sendiri.. sblum ni berpantang kt umah mertua.. skg kene la berdikari... bila dh dok sndiri ni baru tau betapa susahnyer jadi suri rumah yg jaga anak tue... tapi tetap seronok... walaupun aku dan husband x ckup tdo malam2 tp tetap bahagia sbb skg ni dah bertiga.. seronok bersama si kecil irfanku setiap hari..


Pagi2 skg ni bangun awal.. maklum la x payah pki alarm dah... irfan akan kejut ibu ngn papa die nak susu... pastu aku kene mandi sebelum husband kalo x sape nak tgok irfan... ok husband pon g keje... aku akan mandi kan irfan dalam kul 8 lebih pastu bagi susu.. pastu tdo... sambil aku buaikan die... basuh baju skali.. ala gune mesin je pon auto je... campak je baju.. pastu die akan bangun lagi... aku pon tuko pampers.. bagi susu.. dodoi... tdo balik...pastu masak... masak ke???? masak ler... memang mencabar.. baru tumis bawang irfan dh merengek dalam buai... aku pon apa lagi tarik la buai tu sampai dapur.. kejap2... g masak.. kejap2... buaikan irfan.. tp x slalu la die cmtu.. kadang2 je... sbb irfan budak baik... lepas tu bila keje dah siap aku bole la rehat sambil melayan semua drama n sinetron yg ada kt tv3 tu.. heeeeeeee.................seronok bila ada irfan kt rumah.. pantang 90 hari pon x rase




Dear Irfan... ibu ngn papa bahagia dengan kehadiran kamu... i luv u so much... cepat la besar wahai anakku.. bole g jalan2... :))